Tokkelen, uitleg.

Tokkelen, uitleg.

Tokkelen is het afdalen aan een diagonaal gespannen lijn met behulp van een tokkelhaak. Boven in de toren aangekomen wordt je door de professionele instructeur gecontroleerd en extra beveiligd voordat je over het muurtje op de rand komt te staan. De instructeur bevestigd de haak om beide touwen.

Het hoofdtouw van 24 mm die op spanning staat en waar de deelnemer aan komt te hangen. Ten tweede de hoofdrem van 12-14 mm waarbij de remmer al vanaf het begin de deelnemers kan afremmen. Na een laatste controle schiet je, hangend met gestrekte armen aan het systeem, met duizelingwekkende snelheid de diepte in.

Mocht je een blessure aan je bovenlichaam hebben dan kunnen we d.m.v. een bandlus het systeem zodanig maken dat je in de gordel kunt gaan zitten en je armen in principe niet nodig hebt.

De snelheid van de deelnemers wordt bepaald door de zwaartekracht en kracht waarmee onze twee instructeurs beneden je afremmen. De hulprem is er om op het laatste eventueel wat mee te remmen en om de haak beneden van het touw af te halen.

Belangrijk is om de haak niet vast te pakken omdat deze heet kan zijn van de wrijving die tijdens de afdaling is ontstaan.


De totale hoogte is 45 meter en de afstand is 90 meter. Binnen 6 tot 10 seconden sta je weer met beide benen op de grond afhankelijk van je gewicht.